PROPOLİS…
Ekleyen Ostim Radyo on Mart 7, 2022
“Keşke Daha Önce Tanısaydım” Diyeceksiniz!
Doğadan gelenin, doğal olanın kıymetini bilmeye başladığımız son yılların en popülerlerinden biriyle daha karşınızdayız, PROPOLİS…
Belki bugüne kadar adını hiç duymadınız belki de adını çok duymanıza rağmen ne olduğunu tam olarak bilmiyorsunuz. Belki bir merak, bir cesaretle aldınız bile ama evde öyle bir köşede duruyor, ne yapacağınızı, nasıl kullanacağınızı kestiremiyorsunuz.
Balın, arıların yaptığı tek şey olmadığını biliyor muydunuz? Arılar ayrıca iğne yapraklı ağaçların veya yaprak dökmeyen ağaçların özünden propolis adı verilen bir bileşik üretirler. Özsuyu kendi deşarjları ve balmumu ile birleştirdiklerinde, kovanlarını oluşturmak için kaplama olarak kullanılan yapışkan, yeşilimsi kahverengi bir ürün oluştururlar. Bu, propolistir.
Sık sık arı poleniyle karıştırılsa da aslında arı poleninden oldukça farklı bir madde olan propolisin rengi de arının faydalandığı bitkiye göre farklılık gösterebiliyor ama genel olarak kahverengi tonlarında oluyor.
Peki, propolisin içinde neler bulunuyor? Propolis B1, B2, C ve E vitamini bakımından oldukça zengin bir madde olmakla kalmıyor, aynı zamanda demir, kalsiyum, magnezyum, çinko ve bakır gibi maddeleri de içinde barındırıyor.
Propolis, antik çağlardan beri insanların hastalıkları iyileştirmek için kullandığı faydalı ve çok yönlü doğal bir üründür. Propolisi sadece arılar yapabilir ve içeriğinde birçok element ve fenolik asitler bulunmaktadır. Propolisin içinde 240’dan fazla bileşen olduğu bildirilmiştir. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve korur, birçok hastalıkta tedaviyi destekleyici etkisi bulunmaktadır.
Propolis Nedir?
Propolis, arıların yaprak döken ağaçların tomurcuklarından ve kabuklarından topladığı, balmumu, polen ve tükürük salgıları ile zenginleştirdikleri bir maddedir. Arılar propolisi petekleri dezenfekte etmek, yapı malzemesi olarak ve mumyalama için kullanmaktadır. Propolis esas olarak ağaçlar sayesinde üretilir, arılar reçineleri toplar, tükürük bezlerinden maddeler ekler ve karışımı çeneleriyle daha da işler. Propolisin çoğu reçine ve mumlardan oluşur. Aktif bileşenlerin ana rolü flavonoidlerdir. İkinci sırada kafeik veya ferulik asit gibi hidroksisinnamik gibi asitler bulunur. Diğer suda çözünür bileşenler, arı enzimleri, şeker, B, C ve E vitaminleri, mineraller ve eser elementlerdir. Birçok meyve ve sebzede bulunan fenolik asit çeşitleri miktar olarak propoliste daha fazla bulunmaktadır. Bu nedenle güçlü bir antioksidandır.
Propolisin Faydaları Nelerdir?
Propolis, bağışıklık sistemi için güçlü destek sağlar ve dengeli bağışıklık işlevine yardımcı olur. Bağışıklık direncini desteklemeye ve yaygın kış hastalıklarından kurtulmaya yardımcı olabilmektedir. Propolis, güçlü bir antioksidandır, hücresel sağlık ve koruma için kanıtlanmış antioksidan aktiviteyi sağlar. Antioksidan sağlıklı yaşlanmak için önemlidir.
Propolisin bağışıklık ve antioksidan faydaları, genel sağlık için vücuda destek olmaktadır. Antiinflamatuar yani iltihap giderici özelliği bulunmaktadır. Propolis etkili bir dezenfektandır, virüsler, bakteriler ve mantarlara karşı oldukça etkilidir. Mantar, enfeksiyonlar, egzama ve sivilcelerin tedavisinde faydalı etkisinden dolayı propolis kullanılmaktadır. Ayrıca propolisin ağrı kesici özelliği de bulunmaktadır. Vücutta bir iltihap olduğunda; boğaz ağrısı, diş eti problemleri, mide, bağırsak veya idrar yollarında enfeksiyon olduğunda propolis, bu hastalıklar için tedaviye yardımcı olmaktadır. Propolis sağlıklı kolesterol seviyelerini destekleyip, kan basıncı seviyelerini düşürerek kalp damar sağlığına da katkıda bulunmaktadır. Cilt bakımı ve kozmetik uygulamalar açısından cilde birçok faydası bulunmaktadır. Propolis; cilt tahrişini, iltihabını ve yanıklarını giderir, cildi yeniler ve genç bir görünüme kavuşturur, cildi nemlendirir, serbest radikallerle savaşır, antimikrobiyal ve antiviral etkileri sivilceyi önleyebilir ve bakterileri öldürebilir. Dıştan uygulandığı zaman yaraları tedavi eder. Propolisin belirli kanserlerin tedavisinde de rolü olduğu öne sürülmüştür. Bir araştırmaya göre propolisin; kanserli hücrelerin çoğalmasını engellemede, hücrelerin kanserli olma olasılığını azaltmada, kanser hücrelerinin birbirine sinyal göndermesini engelleyen yolları bloke etmede olumlu etkileri bulunmaktadır. Çalışma ayrıca propolisin kanser için tamamlayıcı bir tedavi olabileceğini ancak tek bir tedavi olmadığını öne sürmüştür.
Propolis Nasıl Tüketilmeli?
Propolis kovandan alındığı ham haliyle kullanılmamaktadır. Propolis sıcakken sakız kadar yapışkandır, ancak soğuduğunda sertleşip kırılgan hale gelmektedir. Tüketime uygun hale gelmesi için işlenmesi ve özütlenmesi gerekmektedir. Propolis laboratuvar ortamında uzman kişilerce sıvı forma getirilmektedir. Propolisin gerekli analizlerinin yapılması ve sağlığa zararlı madde içerip içermediği belirlenmelidir. Kullanılan propolisin içerik analizinin mutlaka olması gerekmektedir. Propolisin ne kadar zaman ve kaç doz kullanılacağı önemlidir. Bu nedenle propolis kullanılmadan önce mutlaka bir hekime danışılmalıdır.
Propolis Tüketilirken Nelere Dikkat Edilmelidir?
İçeriğinin güvenilir olması gerekmektedir. Sağlığa zararlı bir kalıntı içermemeli ve kullanılacak doz mutlaka belirlenmelidir. İçeriğindeki fenolik asitlerden dolayı dozun iyi belirlenmiş olması gerekir. Bal ürünleri ve arı sokmalarına karşı alerjisi olanların propolis kullanması önerilmemektedir. Propolis yüksek miktarlarda ve uzun süreli olarak kullanılmamalıdır. Yüksek miktarlarda ve alkol ile alındığında bulantı, kusma ve mide yanması yapabilir. Propolis özütünün içeriğindeki kumarin miktarına bağlı olarak kanama riski olan durumlarda ve cerrahiden önce kullanımına ara verilmelidir. Hamile ve emziren kadınlar propolis tüketmemelidir. Bununla birlikte kan pıhtılaşma sorunu bulunan, bağışıklık sistemi ile ilgili rahatsızlıkları olanlar ve organ nakli geçirmiş kişilerin de kullanması tavsiye edilmez.
Propolis Nasıl Kullanılır?
Propolis sıvı formda alınarak tüketilebilir. Sıvı ve katı besinlere damlatılarak tüketilebilen 2 formu bulunmaktadır. Yetişkinler ve çocuklar için dozlar farklılık göstermektedir.
Çocuklar Propolis Tüketebilir mi?
Su bazlı propolis ürünleri çocuklarda kullanılabilir. Çocuklar için propolis kullanmadan önce mutlaka hekime danışılmalıdır.
Propolisin Cilde Faydaları Nelerdir?
Propolis, deri enfeksiyonları, güneşten kaynaklanan cilt hasarları, uçuklar, cilt yaraları, siğil, egzama ve rahatsız edici yanıkların önlenmesi ve iyileştirilmesinde yardımcı olarak kullanılabilir. Propolisin cilt yenileyici ve cildi genç bir görünüme kavuşturucu etkileri bulunmaktadır.
Propolis Alerji Yapar mı?
Bal ürünleri, arı veya yaban arısı sokmalarına alerjiniz varsa, propolis içeren besin takviyelerini kullanmayınız.
Nazan Akat
Gülder sayar On Mart 7, 2022 at 19:24
Nazan hanım bu faydalı bilgileri bizimle paylaştığınız için çok teşekkür ediyorum yolunuz açık olsun sizden daha fazla faydalı bilgiler paylaşmanızı bekleriz teşekkürler