ŞİMDİ ÇALIYOR

Title

Artist

YAYINDAKİ PROGRAM

Kesintisiz Müzik

00:00 08:00

YAYINDAKİ PROGRAM

Kesintisiz Müzik

00:00 08:00

Sonraki Program

Kafe Gülay

08:00 10:00


Frankfurt’ta Türk Sinema Rüzgârı Esti!

Ekleyen on Temmuz 16, 2022

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen, Film-San Vakfı’nın Türkiye Proje ortağı olduğu 22. Uluslararası Frankfurt Türk Film Festivali’nin kapanış gecesinde 7 dalda en iyilere altın elma ödülleri takdim edildi. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen, Film-San Vakfı’nın Türkiye Proje ortağı olduğu 22. Uluslararası Frankfurt Türk Film Festivali’nin kapanış ve ödül töreni CineStar sinemasında oyuncu Şencan Güleryüz sunuculuğunda gerçekleşti. 7 dalda en iyilere altın elma ödüllerinin verildiği festivalde kapanış töreni, Festival Başkanı Hüseyin Sıtkı’nın konuşmasıyla başladı. Daha sonra Festival Danışmanı Fehmi Yaşar konuşmasında, 2023 yılı itibarı ile festivale yeni bir kategori olarak “Senaryo yarışması” da olacağını açıkladı.

Bu yıl “Sesini Yükselt!” temasıyla başlayan Uluslararası Frankfurt Türk Film Festivali’nde En İyi Film Ödülü’nü “Okul Traşı” filmi kazandı. Frankfurt’ta Türk sinema rüzgârı estiren festival kapsamında en iyi kadın oyuncu dalında “Koridor” filmindeki performanslarıyla oyuncu Ayşe Demirel ve Emel Göksu, En İyi Erkek Oyuncu dalında ise “Sardunya” filmindeki performansı ile Ali Seçkiner Alıcı ve “Beni Sevenler Listesi” filmindeki performansı ile Halil Babür “Altın Elma” ödülünü kazandı.

“Festivaller bizi insanlara ulaştırmanın yolu!”

Festivalde en iyi film ödülünü kazanan “Okul Traşı” filminin yönetmeni Ferit Karahan ödülünü Festival Başkanı Hüseyin Sıtkı’dan aldı. Karahan yaptığı konuşmada, sinemaya nasıl başladığını anlattı. Karahan; “Ödüller ve festivaller bizi insanlara ulaştırmanın bir yolu. Bu festival de benim için öyle. Hem Frankfurt için hem de ülkemiz için önemli, bu yüzden hepinize teşekkür ediyorum.” dedi.

Ödül Alanlar Listesi Şöyle:

En iyi Film: Okul Traşı  –  Yönetmeni Ferit Karahan

En İyi Yönetmen: Fikret Reyhan – Çatlak

En İyi Görüntü Yönetmeni: Orçun Özkılınç –   Sardunya

En İyi Senaryo: Tufan Taştan ve Barış Bıçakçı – Sen, Ben, Lenin

En İyi Müzik: Orçun Erdoğan – Bir Nefes Daha

En İyi Kadın Oyuncu: Ayşe Demirel ve Emel Göksu – Koridor

En İyi Erkek Oyuncu: Ali Seçkiner Alıcı – Sardunya, Halil Babür – Beni Sevenler Listesi

“Zor zamanlarda umut ve güç veren filmler…”

Kapanıştan önceki gün Frankfurt Belediyesi tarafından Romer meydanındaki tarihi belediye binasında düzenlenen resepsiyonda yönetmen, müzisyen, yapımcı, oyuncular ve festival komitesi belediye yetkililerince ağırlandı. Frankfurt Belediyesi Kültür Daire Başkanı Dr. İna Hartwig, konuklara hitaben yaptığı konuşmada “Türkiye’den gelen konuklarımıza hoş geldiniz demek istiyorum.” diyerek şunları söyledi: “Festivalimizde yer alan filmlerin her biri bize zor zamanlarda umut ve güç veren filmler. Türkiye’nin yanı sıra Ukrayna, Arabistan gibi ülkelerden de filmler festivalde yer alıyor. Bizler de yurt dışından gelen bu muhteşem filmleri izleme fırsatı buluyoruz. 2000 yılından bu yana yapılan festival çok yönlü programıyla heyecanını sürdürüyor. Bizim için festivale ev sahipliği yapmak büyük mutluluk. Kültürlerarası Transfer Derneği, Festival Komitesi ve konuklara çok teşekkür ediyorum.”

Resepsiyon sonrasında gerçekleştirilen Türk ve Alman yönetmenler ve yapımcıların bir araya geldiği toplantıya katılan Cansel Elçin, ünlü oyuncu Cüneyt Arkın’ı andı.

“Dijitalleşmenin Sinemaya Etkileri” Konulu Panel Düzelendi

Ardından “Dijitalleşmenin Sinemaya Etkileri” başlığında düzenlenen panele yapımcı Emre Oskay, Oyuncu Selen Uçer ve Ali Seçkiner Alıcı konuşmacı olarak katıldı. Dijitalin gelmesiyle aynı zamanda tüketimin artmasının sinemaya olumlu katkısının olduğunu söyleyen Oskay, dijitalin sektörün gelişmesine de katkıda bulunduğuna inandığını belirtti. Oyuncu Selen Uçer, oyuncu açısından bakıldığında dijital ile kalitenin geldiğini, senaryo ve oyunculukların arttığını kaydetti.

Sinemada Devlet Desteği Gerekli!

Sesli sinemaya geçiş döneminde ne yaşanıyorsa, dijitale geçişte de aynı şeyin yaşandığına dikkat çeken Oyuncu Ali Seçkiner Alıcı, sinemanın geleneksel ritüellerinin kaybolduğuna inandığını söyledi. Alıcı, “Sinemada devlet desteğine, eğitim ve kültür politikasına ihtiyacımız var!” dedi.

Konuşmacıların ortak noktada buluştuğu bir diğer başlık ise Türkiye’nin dünyaya çok fazla içerik üreten ve ihraç eden bir ülke durumuna geldiği oldu.

Festival kapanış ve ödül töreni bir sonraki yıl yeniden bir araya gelebilme temennileriyle sona erdi.


Okuyucu Görüşleri

Yorum Ekleyin

E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.Zorunlu alanlar * ile işaretlenmiştir.



Sohbeti Başlat!
Mesajlarınızı bekliyoruz...
Ostim Radyo Whatsapp Hattı
Merhaba,

Mesajlarınızı bekliyoruz...