Atık Yönetimi ve Belediyelerin Çalışmaları…
Ekleyen Ostim Radyo on Şubat 16, 2022
Sıfır Atık ve Geri Dönüşüm Projeleri Kapsamındaki Çalışmalar…
Kafe Gülay’ın stüdyo konuğu olan Ankara Büyükşehir Belediyesi Atık Koordinasyon Şube Müdürü Duygu Soytürk, sıfır atık ve geri dönüşüm projeleri kapsamındaki çalışmalardan bahsetti.
Sıfır atık projelerine destek vermeye devam eden Ostim Radyo’nun, bilgilendirici içerikleriyle dikkat çeken programı Kafe Gülay’ın 15 Şubat 2022 Salı günü gerçekleşen canlı yayınına, Ankara Büyükşehir Belediyesi Atık Koordinasyon Şube Müdürü Duygu Soytürk konuk oldu.
Atık duyarlılığı, gıda atıklarının bertaraf edilmesi, atık geri dönüşüm çalışmaları, verimli atık dönüşümünün çevre ve insan sağlığı için önemine değinilen programda, büyükşehir belediyesinin sıfır atık projeleri hakkında bilgilere de yer verildi.
Atık duyarlılığının bireysel olarak başlayıp, toplumsal olarak kendini büyüttüğünü belirten Duygu Soytürk, “Gelişen teknoloji ve insanlarımızdaki tüketim alışkanlıklarının değişmesi, tüketimin hızla artması ile atık miktarı da arttı. Bu nedenle atık miktarı arttıkça bertaraf yöntemlerini de iyi belirlemek gerekecek. Ancak atık sadece bertaraftan kaynaklı bir yönetim sistemi değildir, öncelikle atığı azaltmak gerekir. Ne kadar az atık çıkartırsak, yönetimini de çok daha kolay sağlarız. Dolayısıyla bizlerin, bireyler olarak atığı azaltmaya yönelik hamleler yapmamız gerekir.” diye konuştu.
Soytürk, şöyle devam etti: “Atığın türüne göre pek çok sınıflandırma yapabiliriz. Özellikle katı atıklar hayatımızın her alanında bulunuyor. Bunlar arasında evsel atıklar, geri dönüştürülebilir atıklar, tıbbi atıklar olabilir. Bunun için de biz, Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak toplam bir entegre sistemi çerçevesinde çalışıyoruz, yani hiçbiri birbirinden ayrılamaz. Ama hepsinin farklı yönetim şekilleri mevcut. Evsel atıklar için Ankara Büyükşehir Belediyesi Kent Estetiği olarak yaklaşık 150 personelimizle 13 ilçemizde bulunan transfer istasyonlarında çalışıyoruz. İlçe belediyelerimiz, şu anda sokaklarda bulunan konteyner ve benzeri toplama kutularına vatandaşlarımızın attığı evsel atıkları transfer merkezlerimize getiriyorlar. Transfer merkezlerimize gelen atıkları bizler de iki büyük bertaraf tesisimizde işliyoruz. Yani sıfır atığı orada görüyoruz. İki bertaraf tesisimiz var, biri Mamak bölgesinde, diğeri Sincan bölgesinde…”
Yemek öncesi ve sonrası olmak üzere gıda atıklarının, dolayısıyla organik atıkların da çok fazla olduğunu ifade eden Soytürk, “Dolayısıyla da ‘bunları nasıl bertaraf ederiz, sıfır atık yaklaşımını burada nasıl uygulayabiliriz?’ dedik ve yaklaşık 2002 yılından beri de organik atıklarımız tesislerimizde işleniyor. Geri kalan kısım ise geri dönüştürülemeyen ve geri dönüştürülebilen atıklardır. Geri dönüştürülebilir atıklar genel olarak bakıldığında cam, plastik, metal, tahta gibi kaba atıklardır. Geri dönüştürülemeyen atıklar da vardır, kontamine olmuş kâğıt havlular, çocuk bezleri, artık geri dönüşümü mümkün olmayan atıklar da var ama biz bunları yine işleyip depolama alanlarımıza gönderiyoruz.” dedi.
Vatandaşların çok merak ettiği konular olduğunu ve atığı biriktirip, nereye teslim edeceklerini bilemediklerini de belirten Soytürk, bunların önemli olduğunu, ilçe belediyelerinin de bu konuda sorumluluklarının çok fazla olduğunu, büyükşehir belediyesinin ise bu anlamda ilçe belediyelerini desteklediğini söyledi.
Eskiler, Dönüşümle Hayat Buluyor!
Son dönemlerde öne çıkan mobil atık getirme merkezlerinin vatandaşlardan da ilgi gördüğünü söyleyen Soytürk, “Özellikle şu anda Ankara’da 17 ilçemizde 196 adet mobil atık getirme merkezi var.
Nedir bu mobil atık getirme merkezi? Vatandaşlarımızın ayrı olarak biriktirdikleri atıkları bırakabilecekleri ve geri dönüşüme gönderebilecekleri bir ekipman. 17 ilçemiz aktif olarak çalışıyorlar, önümüzdeki dönemde biz de yaklaşık 200 adet mobil atık getirme merkezini Ankara’nın çeşitli yerlerine yerleştirmeyi planlıyoruz. Ancak sıfır atık konusunda en önemli konu, benim de tüm platformlarda dile getirdiğim şey, atıkları ayrı biriktirmek yerine daha az atık çıkartmaya gayret edelim, tekrar kullanalım, yeniden düzenleyelim, ihtiyaç sahiplerine verelim. Bununla ilgili de Ankara Büyükşehir Belediyesinin güzel bir projesi olacak. İleri dönüşüm atölyesi kurmayı planlıyoruz. Özellikle vatandaşlarımız artık ihtiyaç duymadığı, kırılan, dökülen malzemelerini bu merkezimize getirecek, burada ustalarımızın elinden geçecek, BELMEK’teki hanımlarımızın elinden geçecek ve yeni bir ürüne dönüşecek. Bu ürünleri de ihtiyaç sahiplerine dağıtacağız. Dolayısıyla da bir atık, yeni bir ürün olarak karşımıza çıkacak. Bu projenin benimsenmesi için çeşitli çalışmalar yapacağız.” diye konuştu.
Atıkları Ayrıştırırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Vatandaşların en çok merak ettiği konulardan biri de atıkların biriktirilmesi ve ayrıştırılması sırasında nelere dikkat edilmesi gerektiğidir? Bu konuda Kafe Gülay’ın dinleyicilerinden de sık sık benzer sorular yayın sırasında ulaşıyor. Stüdyo konuğu olarak sıfır atık ve geri dönüşüm konusunda soru işaretlerini gidermeye çalışan Duygu Soytürk, biriktirme ve ayrıştırma konusunda da vatandaşları şöyle bilgilendirdi: “Bir defa hacimsel olarak boyutunu küçültmemiz gerekiyor, plastik şişeyi ezerek biriktirmek, kâğıt atıkların ise başka bir atıkla teması olmamasına dikkat etmek gibi… Kâğıdın daha kolay ayrıştırılması ve yeni hammadde girişi olmadan geri dönüştürülebilmesi için yemek, salça, yağ bulaşmamış olması önemlidir. Bu nedenle atıkları daha temiz biriktirmek gereklidir. Özellikle atık piller başka hiçbir atığa karıştırılmadan, ayrı olarak biriktirilmelidir. Bunun için Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın yetkilendirilmiş kuruluşu var, tüm Ankara’da faaliyet gösteriyor. Vatandaşlarımızın pil atıklar konusunda sıkılmadan biriktirme yapması ve çöpe atmaması çok önemli. Çünkü çöpe gitmesi, toprağa karışması ve topraktan da yer altı sularına karışması demek.”
Elektronik Atıkların Geri Dönüşümü ile Enerji ve Su Tasarrufu…
Soytürk açıklamasında, elektronik atıkların da çok önemli bir konu olduğuna değinirken, “Geri dönüşüme gönderildiğinde yüzde 90 oranında enerji tasarrufu sağlıyoruz. Dolayısıyla yeni üretimin önüne geçerek geri dönüşüme kazandırılan elektronik atıklar sayesinde enerji tasarrufu sağlanıyor. Aynı şekilde hem harcanan su miktarını hem de gerekli olan hacimsel alanı azalttığı için tasarrufa katkısı oluyor. Bu nedenle toplama sistemlerini geliştirmeye ve sayılarını arttırmaya devam ediyoruz. İlçe belediyelerimizle ortak çalışıyoruz. Aklınıza gelebilecek her türlü atıkla ilgili çalışmaları yürütüyoruz. Vatandaşlarımız, 153 Mavi Masa’ya başvurabilecekleri gibi 0312 507 29 75 – 507 33 17 numaralı telefonlarımızdan bizlere ulaşabilirler.” diye kaydetti.
Son olarak önemli bir konuya daha değinmek istediğini söyleyen Soytürk, “1 yıldır çalışmalarını yürüttüğümüz güzel bir projemiz var. Evlerden kaynaklanan atık ilaçlar. Bunlar daha önce lavaboya ya da çöpe atılıyordu. Yaptığımız araştırmalara göre atık ilaçların sadece yüzde 2’lik bir kısmı vatandaşlarımız tarafından eczanelere getiriliyordu. Ama yüzde 98’lik bir kaybımız vardı. Bu nedenle başlattığımız ilaç atıkların yönetimi konusundaki çalışmalarımız da devam ediyor.” dedi.