ŞİMDİ ÇALIYOR

Title

Artist

YAYINDAKİ PROGRAM

YAYINDAKİ PROGRAM

Sonraki Program

Kafe Gülay

08:00 10:00


Ölümsüz Aşkın Sembolü: Lavanta…

Ekleyen on Nisan 9, 2022

Bilimsel adı Lavandula angustifolia olan lavanta, çok yıllık ve yaprak dökmeyen bir bitkidir. Lavanta, ölümsüz aşk ve sadakatin bir sembolüdür.

Ortaçağ’da epilepsi ve migren ataklarını tedavi etmek için kullanılan lavantanın çiçekleri, yaprakları ve uçucu yağı doğal ilaç olarak kullanılır. 40’tan fazla çeşidi olan lavantanın tarihi 2.500 yıl öncesine dayanan Akdeniz, Orta Doğu ve Hindistan’a özgüdür.

Lavantanın Faydaları…

-Genellikle anksiyete, depresyon, uykusuzluk ve baş ağrısı ve diş ağrısı da dahil olmak üzere fiziksel ağrıyı tedavi etmek için kullanılan lavanta, cilt ve saç tedavilerinde, yaraları ve ağrıyı tedavi etmek için losyonlarda ve kremlerde topikal olarak kullanılır.

-Aromaterapide yaygın olarak kullanılan lavanta bitkisinin yağlarından gelen kokunun, sakinlik ve zindeliğin artırılmasına yardımcı olduğuna inanılmaktadır.

-Lavanta yağının, küçük yanıkları ve böcek ısırıklarını iyileştirmeye yardımcı olabilecek antiseptik ve antienflamatuar özelliklere sahip olduğuna inanılmaktadır.

-Stres, endişe ve hatta hafif ağrıyı azaltmaya yardımcı olduğu söylenen Lavanta, içeriğindeki bileşenler sayesinde akne tedavisinde etkili olabilir, cilde doğal parlaklığını, canlılığını ve güzelliğini geri kazandırmaya yardımcı olur.

-Lavanta çayı migren ağrılarını rahatlatmaya yardımcı olabildiği gibi lavanta yağı da boyun ve alın kısmına uygulanması durumunda baş ağrısının giderilmesine yardımcı olur.

-Topikal olarak kesiklere, çiziklere uygulanabilen lavanta yağı, yaralara uygulandığında hücrelerin iyileşmesini hızlandırırken aynı zamanda doğal antibiyotik özelliğinden dolayı yaraların enfeksiyon kapmasına engel olabilir.

Uyku Kalitesini Arttırabilir…

Yapılan araştırmalara göre lavanta ile yapılan aromaterapi, sinir sisteminin aktivitesini yavaşlatabiliyor, uyku kalitesini arttırıp gevşemeyi sağlayarak uyku bozukluğu çeken insanlarda ruh halini yükseltebiliyor. Bu araştırmalardan biri olan Maryland Üniversitesi’nde gerçekleştirilen çalışmaya göre, lavanta kokusu uykusuzluk, kaygı, stres ve ağrıya yardımcı olabiliyor.

Lavanta yağının sağlık için faydaları arasında stres ve anksiyeteyi azaltma, sinir gerginliğini ortadan kaldırma, ağrıyı hafifletme, kafa derisini ve cildi dezenfekte etme, cilt bakımı ve cilt hücrelerini yenileme, akneyi önleme, kan dolaşımını artırma ve solunum problemlerini, egzama ve kırışıklıklar gibi cilt sorunlarını tedavi etme becerisi sayılabilir. Etkilenen bölgeye lavanta yağı ile masaj yapıldığında kasları, eklem ağrılarını, burkulmaları ve sırt ağrısını hafifletebilir.

Lavanta aynı zamanda saç derisinin dezenfekte olmasını sağlayarak bit ve sirkelerden arındırılmasına yardımcı olur. Bağırsak hareketliliğini artırarak mide ağrısının, hazımsızlık, kolik, kusma ve ishalin tedavi edilmesine yardımcı olabilecek safra ve mide sularının üretimini uyarır.

Boyun, göğüs, sırt bölgelerine uygulanabilen lavanta yağı, soğuk algınlığı ve grip, boğaz enfeksiyonları, öksürük, astım, boğmaca, sinüs tıkanıklığı, bronşit, bademcik iltihabı ve larenjit gibi solunum problemleriyle mücadeleye yardımcı olabilir. Ayrıca yüksek kan basıncı seviyelerinin düşürülmesine yardımcı olur.

Nazan Akat

Yayın Etiketleri

Okuyucu Görüşleri

Yorum Ekleyin

E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.Zorunlu alanlar * ile işaretlenmiştir.



Sohbeti Başlat!
Mesajlarınızı bekliyoruz...
Ostim Radyo Whatsapp Hattı
Merhaba,

Mesajlarınızı bekliyoruz...